Jak dopadnou volby?

Volby už se mi nezdají tak nudné, jak to vypadalo. Favorit je jasný, ale rozhodnuto ještě není. Bude důležité, co se stane mezi prvním a druhým kolem. Několik věcí, které hovoří proti Zemanovi:

  • Minule hodně lidí volilo Zemana proto, že nechtělo Schwarzenberga, který byl pro ně z vícero důvodů nepřijatelný. Schwarzenberg byl příliš výstřední, což je přesně to, co Drahoš není. Budou-li lidé volit spíše proti než pro, Zemanovi to neprospěje.
  • Důvod pro volbu Zemana minule byl také Schw.-ovo stáří a fyzická kondice. Tentokrát je to důvod proti Zemanovi.
  • Zeman minule nevyhrál jen svou osobou a svými názory, ale také a možná především tím, že se mu povedlo volbu převést na konkrétní politická témata: strach z Němců, obavy o restituce a Benešovy dekrety a také odpor vůči pravicové vládě, v níž jeho protikandidát seděl. Dnes nic takového není, uprchlická krize už vyšuměla, panuje spíše relativní klid. Pro něj je to nevýhoda, i když taky není pochyb o tom, že když chce, umí paniku aktivně vyvolat téměř z ničeho.
  • Zeman téměř úplně ztratil intelektuální oporu ve veřejném diskurzu. Jaký má tohle význam je složité a samostatné téma, ale nemyslím si, že by to bylo prostě tak, že Zemana volili balíci, kteří se stejně o nic nezajímají, takže je vlastně jedno, co se v novinách píše. Minule se sice média většinově přiklonila na stranu Schw., ale tento příklon současně vyvolal odpor v médiích samotných. Například Reflex se přihlásil k Zemanovi nebo ve svých článcích lidé jako Bělohradský či Keller. Dnes už se tato podpora smrskla na minimum. I Pečinka píše proti Zemanovi! Viz také skvělý článek Pavla Kohouta, dřívějšího Zemanova voliče, v dnešních LN. Znamená to v podstatě to, že volbu Zemana je stále těžší obhájit a to není bez významu.
  • Zeman vyhrál také proto, že Schw.-ův postup se nečekal a na kampaň pro druhé kolo jeho tým nebyl vůbec připraven. Myslím si, že tehdy nebylo po prvním kole rozhodnuto, ale rozhodla špatná kampaň a lapsus s prohlášením Beneše válečným zločincem.

Naznačuji těmito argumenty, že Zeman nevyhraje? Vůbec ne! Pořád je favorit, ale pro svůj úspěch se bude muset taky snažit. Nemám pochyb, že až bude třeba, svou taktiku upraví. Dá se čekat, že ve druhém kole se zúčastní tv diskuze (kdo by si myslel, že Zeman bude držet slib, který už stejně porušil?) a tam mu stačí, aby tu hodinu ve studiu vydržel nikam nespadnout a může být hotovo. V debatách je stále výjimečně dobrý, Drahoš žalostný! Stávající debaty nejsou myslím důležité. Ta ve druhém kole, pokud k ní dojde, bude jediná podstatná. No ale samozřejmě po prvním kole se otevírá šance i pro protikandidáta. A konečně se také prostě může něco stát, to je snad nejsilnější prvek, který může rozhodnout mávnutím proutku. Stačí třeba teroristický útok, čili strach, a Zeman bude na koni. Anebo taky může někde upadnout, objeví se jeho zdravotní záznamy a rozjedou se řeči, že už na to nemá a bude to zase jinak. Tady může rozhodnout maličkost obzvláště, když ji marketingový tým řádně využije.

No ale abych nedával jen možnosti, zkusím si i tipnout. Co třeba toto pořadí:

  1. Zeman
  2. Drahoš
  3. Topolánek
  4. Horáček
  5. Fischer
  6. Hilšer
  7. Kulhánek
  8. Hynek
  9. Hannig

Tak uvidíme, sám jsem zvědav. Pro druhé kolo bude důležité, kolik Zeman dostane. Bude-li to nad třicet procent, měl by vyhrát.

P.S. Nevěděl jsem, že na prezidenta kandiduje taky Václav Moravec! (poznámka po shlédnutí části dnešní superdebaty na ČT)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *