Po prvním kole prezidentských voleb

Volby dopadly jednoznačně, myslím, že je rozhodnuto. Dalo se to čekat a tyto výsledky jsou důvodem, proč jsem vhodil protestní hlas. Příčinou je neschopnost kandidátů oslovit jiné než pražské voliče. Pokud nepřokonáme tento politický autismus, budou ve funkcích nadále sedět oškliví lidé. Není to vinou Zemana (až odejde, přijde někdo jiný podobný) a není to vinou lidí, kteří ho volí. Nelze skončit se závěrem, že v Praze jsou chytří lidi a jinde idioti. Minimálně to ničemu nepomůže, to nemusíme chodit volit vůbec.

Dílčí postřehy:

  • Oproti mému tipu propadl Mirek Topolánek, úplně také Kulhánek. Říkám si, kam zmizely pravicové hlasy. Ještě navíc, když ODS se ve volbách dařilo. Nedá se to vysvětlit jinak než tak, jak se říká, že lidem vadí přímo jeho osoba, že je jakýmsi Kalouskem #2.
  • Docela dobře dopadl Marek Hilšer, ač nevedl žádnou výraznou kampaň a jako diskutér je slabý. Je to potvrzení trendu, že pro volbu je důležitá podobnost či blízkost voliče a kandidáta. Kandidátka byla nakonec složená ze staříků. Takže koho si mohl dvacetiletý člověk vybrat? Je však něco varujícího na tom, že může vyhrát někdo jen věkem a zjevem.
  • Psal jsem o tom, že Miloš Zeman klidně může přehodnotit svůj postoj a debaty se zúčastnit. Podle výsledků by si to mohl klidně odpustit. Jenže: právě oznámil, že do debaty půjde (prý i do dvou) a evidentně to byla připravená strategie. To je třeba připsat mu k dobru, nebojí se a jde do toho. Bohužel s oprávněným předpokladem, že si svého protivníka namaže na chleba.
  • Podpora Jiřího Drahoše nebyla tak asymetrická (Prahy – zbytek republiky) jako u K. Schwarzenberga. V Praze měl Drahoš víc, ale ne o tolik. Jenže to nic moc pozitivního neznamená, protože má dohromady málo. Jeho podpora ve zbytku republiky je vždycky slabší než Zemanova. Podstatnější informací je spíš to, Zeman získal slušnou podporu i ve velkých městech.
  • Přestava, se kterou by mohl někdo přijít, že Drahoš může vyhrát, protože dostane hlasy, které v prvním kole patřily dalším kandidátů, je lichá. Nesmíme zapomenout, že v minulých volbách byla situace podobná, spousta lidí hledalo svého kandidáta a rozhodovalo se mezi Fischerem, Schwarzenbergem, Franzem, Dientsbierem a Fischerovou. Jenže i když byl mezi dvěma postupujícími odstup po prvním kole minimální, tak Schwarzenberg v druhém kole naopak ztratil. Ty přesuny jsou prostě nejasné, někdo taky mohl k prvnímu kolu nepřijít, někdo nemusí chodit k druhému kolu, protože jeho kandidát nepostoupil. Nedá se to brát jako nějaká matematika názorů a procentních bodů.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *