Primárky rozhodnuté?

Proběhly primárky třetí a čtvrté a všude vyhrává Trump. Komentáři říkají, že je rozhodnuto a dost možná, že ano. Trump totiž vítězí s velkým náskokem. Vše asi rozsoudí nadcházející superúterý. Většinou se uvádí jedna možnost, jak může být Trump poražen: Odstoupí ostatní kandidáti až na jednoho, který pojme zbytek voličů. Trump však na tuto domněnku reaguje s tím, že voliči mohou od odstoupivších kandidátů přejít také k němu. Myslím, že v tomhle má pravdu. Navíc, ostatní kandidáti se k odstoupení nechystají. Druzí dva Rubio a Cruz dosahují podobných procent podpory a ani jednomu se nebude chtít vzdávat. Možná, že to nakonec udělají, ale to také může být už pozdě.

Trumpa však může zradit ještě jiná věc. Až do teď byl kandidátem, jehož šancím  mnozí nevěřili. Po nevadských primárkách se však stal zřejmým favoritem a také reálnou hrozbou, vůči níž se budou mnozí bránit. Najednou bude vypadat jinak i před voliči. Stane se v jistém smyslu kandidátem hlavního proudu, který do souboje o Bílý dům míří tak nějak samovolně. Pro republikány, kteří jej volili jako protestního kandidáta tak může ztratit appeal.

Myslím, že volební kampaň obecně provází několik takových přerodů a kandidát se musí v nové inkarnaci vždycky zorientovat a nalézt nové opěrné body své prezentace a rétoriky. Zdá se mi, že Trump už to dělá, jeho vyjadřování je teď daleko smířlivější. Po úspěchu v Nevadě například až teatrálně děkoval ostatním kandidátům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *