Ohlédnutí za volbami

Proběhly senátní a komunální volby, ale také volby v Bavorsku, kde nečekané dobře uspěli Zelení. Před nimi se mluvilo o tom, že končí nadvláda CSU, že lidé přebíhají k AfD. Nakonec to tak vážné nebylo. Podpora CSU se sice snížila o deset procentních bodů, ale 37 procent je pořád jasné vítězství. Jediný rozdíl spočívá v tom, že nyní bude strana potřebovat koaličního partnera. Překvapením voleb je spíš velmi dobrý výsledek Zelených (17,5 procent), kteří skončili na druhém místě. Dokládá to myslím, že politika se mění, a že tradiční pravolevé strany ustupují těm, které se orientují podle jiné logiky. U nás jsou dobrým příkladem Piráti, v Německu teď Zelení. Stejně ale překvapí, že pirátská móda Německo míjí. Piráti získali v těchto volbách ani ne procento, což je zhruba stejně jako momentálně získávají čeští Zelení.

U nás se volby považují za vítězství ODS. Já si to nemyslím. Je třeba si uvědomit kontext. Lidi zpravidla vyvažují a vládnoucí strany bývají v následujících volbách bity. ANO i za těchto podmínek dokázalo jasně zvítězit v Brně a v Ostravě. Páté místo v Praze není úspěch, ale zde hrála roli ještě nepovedená kariéra Adriany Krnáčové, kterou Babiš radši uklidil. V Praze se čekal daleko lepší výsledek ODS, nakonec zde dostala víceméně stejně hlasů jako čtyři ostatní strany a do rady se zřejmě nedostane. Jestli je něco zásluhou Andreje Babiše, tak to, že se jeho vlivem podařilo rozprášit ty zavedené kartely ve velkých městech. V Praze nebo Ostravě bylo duo ODSSD zkrátka zvyklé, že si může dovolit všechno, protože vždycky dostane dost hlasů. Nyní se stal zázrak a vůbec poprvé v Praze ani jedna z těchto stran v městské radě nezasedne, SOCDEM dokonce ani v zastupitelstvu. Z toho mám radost.

Výrazný úspěch ODS nastal jen v senátních volbách, kde jasně vyhrála s devíti křesly. Budiž, ale zde rozhodovalo 16 procent lidí.

Opravdovými vítězi voleb jsou podle mě Piráti. V Praze s minimální kampaní bez silných témat (ve srovnání s monstrkampaněmi ODS a ANO) skončili druzí a dost možná obsadí post primátora. Pro mě úplně nepochopitelně získali senátora na Praze 8, kde kandidovaly mnohé další silné osobnosti. Nevím, čím tak lidi přitáhl Lukáš Wagenknecht, ale řekl bych že prostě tím, že je Pirát. Z Pirátů se stává značka, která působí sama za sebe. V hlavě mi utkvělo heslo z jednoho pirátského plakátu. Stálo tam prostě „Buď Pirát!“. Kdo volí Piráty, nezískává jen příslib nějaké politiky, získává identitu. Představte si podobný plakát třeba sociální demokracie nebo komunistické strany: „Buď socialista!“ nebo „Buď komunista!“ Asi těžko. Rumový marketing toto už dávno pochopil a dokonce staví retro pirátské lodě, na nichž se v Praze na náplavce nalévají turisté, a v Ostravě na festivalu alespoň pirátský stan, v němž se nalévá zase náctiletá mládež. Když si dáte celý kyblík rumu, dostanete i kapitánský klobouk.

Naprosto propadla TOPka, u níž je to o to horší, že Pospíšil měl po Kalouskovi přinést nový vítr a přívětivější tvář. Zatím nevymyslel vůbec nic.

V KDU a ČSSD se čeká na obměnu vedení, tady pro to volby jen připravily půdu. Čunek má dobrou pozici po jasné obhajobě mandátu, ale snad si lze vzpomenout jak to dopadlo minule. Je to bytostně regionální osoba, která mimo Moravu působí jako slon v porcelánu. Sociální demokracie je ještě v horší pozici, protože volby přinesly jen další rozvrat, žádný zachránce se nezjevil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *